“El consumo de leche pasteurizada en España”, en A. Villar (coord.), Producción de leche pasteurizada de granja en Cantabria (Gobierno de Cantabria, 2021).
“Calidad alimentaria, transición nutricional y capitalismo lácteo en España (1965-1990)”, Ayer, 118 (2020).
“El consumo alimentario tras la transición nutricional y su impacto sobre la actividad láctea: el caso de España”, en C. Craviotti (comp.), Lechería, territorios y mercados (Lugar Editorial, 2020).
“Why did the industrial diet triumph? The massification of dairy consumption in Spain, 1965-90”, Economic History Review, 72 (3) (2019).
“From organized to disorganized capitalism? Market versus nonmarket coordination in Spain’s dairy chain”, Journal of Agrarian Change, 19 (2) (2019).
“¿Hacia una historia del sistema alimentario? Tres miradas, tres sesgos y una propuesta”, en D. Soto y J. M. Lana (eds.), Del pasado al futuro como problema: la historia agraria contemporánea española en el siglo XXI (Prensas Universitarias de Zaragoza, 2018).
“Nutritional transitions and the food system: expensive milk, selective lactophiles and diet change in Spain, 1950-1965”, Historia Agraria, 73 (2017).
“’Because they just don’t want to’: dairy consumers, food quality, and Spain’s nutritional transition in the 1950s and early 1960s”, Agricultural History, 91 (4) (2017).
“Food chains and the retailing revolution: supermarkets, dairy processors and consumers in Spain, 1960 to the present”, Business History, 58 (7) (2016).
“Places in common: exploring the economic geography of the food system through the case of Spain’s dairy chain, 1950s-present”, Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis, 13 (4) (2016).
“A la mesa con Malassis: modelos de consumo alimentario en la España contemporánea”, en D. Gallego, L. Germán y V. Pinilla (eds.), Estudios sobre el desarrollo económico español en homenaje a Eloy Fernández Clemente (Prensas Universitarias de Zaragoza, 2016).
“Dairy products and shifts in Western models of food consumption: a Spanish perspective since 1950”, Rural History, 26 (2) (2015).
“Más allá de los promedios: patrones de segmentación del consumo de productos lácteos en España, 1964-2006”, Investigaciones de Historia Económica, 11 (2) (2015).
“La evolución del consumo de productos lácteos en España, 1952-2007”, Revista de Historia Industrial, 55 (2014).